Reklama
 
Blog | Filip Mráček

Toto je Svoboda!

Přestaňme se na chvilku dívat jen kolem sebe na to, kdo se domněle či skutečně snaží naši svobodu omezovat, a zamysleme se nad tím, v čem spočívá skutečná vnitřní svoboda.

Svoboda je jedno z nejskloňovanějších slov poslední doby.

Jistě ji můžeme definovat jako nepřítomnost limitů.

Zamýšlíme se však dostatečně nad těmito limity a jejich povahou? 

 

Běžně jsme velmi citliví na omezení ve vnějším světě.

Když nám stát při pandemii zakáže chodit do restaurace, je to pro určitou skupinu lidí příležitost obléct se do státních vlajek a z cihel facebookových zdí stavět nové barikády.

Svobodu rádi chápeme poměrně zjednodušeně jako nárok na co největší bezbřehost světa, ve kterém žijeme.

 

A přitom si většinou neuvědomujeme, kolik zbytečných a omezujících mentálních  programů si pěstujeme sami v sobě.

Málokdy trávíme čas v tichu sami se sebou, raději utíkáme k nekonečným a stále se rozšiřujícím možnostem zabavení.

Jen zlomky z nás kultivují schopnost nestranně vnímat, jaké subtilní myšlenky a emoce se v nás odehrávají a jakými zákonitostmi se řídí náš vnitřní svět. 

Tato nevědomost z nás dělá otroky našich myšlenek a emocí. 

 

Místo pěstování nadhledu a vhledu jednáme jako automaty na reakce, což nás přivádí do zbytečně konfliktních a nešťastných stavů, protože způsob, jakým jsme naprogramováni, nebývá příkladem programátorské virtuozity.

Většinu z nás totiž bezprostředně neformovali Ježíšové, Buddhové a Konfuciové, ale lidé plní vlastních omezujících stereotypů. 

 

Naše citlivost a vnímavost k sobě samým je většinou na úrovni hluboce pod našimi kapacitami, takže je zcela běžné, že si neuvědomujeme, když naše aktivity nevycházejí z pozice volnosti, uvolněnosti a radosti, ale naopak z pozice vnitřního napětí a z potřeby někomu (hlavně sobě) něco dokazovat nebo před něčím utéct.

 

Cesta k pravé svobodě je cestou upřímného a nekompromisního sebepoznání, jak ostatně učí všichni velcí filosofové a relevantní náboženské tradice.

 

Teprve s tím, jak postupně zjišťujeme, čím jsme ve své nejhlubší podstatě (a čím vším naopak nejsme), teprve když vidíme, co všechno můžeme s klidem pustit, teprve pak můžeme začít mluvit o skutečné vnitřní svobodě, pohodě a radosti.

____ ___ __ _

Autor se dlouhodobě věnuje meditaci Vipassana a v poslední době byl hluboce ovlivněn osobností a učením Ruperta Spiry.

Autor textu je rovněž autorem obrazu Svoboda v příspěvku.

Obraz je akryl, 80x80cm, koupě je možná přes mail [email protected]

 

Reklama