Reklama
 
Blog | Filip Mráček

Kuk do kamery!

Kamery jsou vedle jiných sledovacích prostředků všude okolo nás a jejich vliv na náš život je a bude větší, než si je většina lidí ochotna připustit...

Před několika týdny jsem skrze vyhledávání informací k pražskému karnevalu Svoboda místo strachu (který jste pravděpodobně vůbec nezaregistrovali, přestože šel přes centrum Prahy, protože ani jedna z televizí necítila potřebu o akci tohoto typu informovat. fotky zde http://www.hypno.cz/diy111008/) dostal k velmi zajímavému článku Naomi Kleinové. Naomi Kleinová je velmi známá a snad i vlivná americká proobčanská a protikorporační aktivistka. Proslavila se knihou Bez loga, která pojednává o politice nadnárodních korporací a o jejich zničujícím vlivu na pracovní prostředí nejen v zemích třetího světa, ale i v zemích takzvaně vyspělých. Knihu velmi doporučuji.

Článek, který souvisí s tímto emailem, najdete zde http://csaf.cz/index.php?clanok=848. Přestože popisuje masivní instalaci špionážních technologií v Číně, je velmi aktuální i pro naši zeměpisnou šířku. Dovolte mi citovat z jeho závěrečné části: Je těžké si uvědomit, že ty samé technologie infiltrují každodenní život lidí v amerických ulicích, zároveň s biometrickými identifikačními průkazy a monitorováním e-mailů a telefonních hovorů. Pro globální obchod se zabezpečovacími technologiemi je Čína více než trh, je ukázkovým příkladem. V Pekingu, kde vládne absolutní státní moc a lidské svobody neexistují, mohou být americké bezpečnostní technologie uplatněny bez jakýchkoliv limitů.


Kamery jsou všude kolem nás a my si na ně pomalu zvykáme. Jejich přítomnost se stává tak samozřejmou jako mobil v kapse. A to je ještě vidíme. Za pár let budou velké možná jako špendlíková hlavička a my nebudeme mít tušení, zda v místnosti, kde zrovna sedíme a stěžujeme si na šéfa, není nějaká nainstalovaná. Myslím si, že jejich přítomnost – ať už si ji budeme uvědomovat vědomě nebo nevědomě – povede k autocenzuře. O některých věcech jednoduše přestaneme na místech, u kterých nebudeme mít maximální jistotu, že jsou bezpečná, mluvit. A protože těch míst bude naprostá většina a frustrace z toho, že nemůžeme nahlas vyslovit své myšlenky, bude tak velká, že v zájmu zachování duševní rovnováhy radši o některých věcech přestaneme přemýšlet úplně. Budeme autocenzurovat sami sebe. Nutno podotknout, že autocenzura je snad nejvyšší metou, kam se může autoritářský režim dopracovat. Už ani nepotřebuje cenzory, lidi se krotí sami. Odlidštění tím bude ještě hlubší než dnes, naproti tomu loajálním a nemyslícím strojům se budeme blížit zase o trošku víc.

Reklama


Přítomnost kamer je obhajována tím, že zvyšuje naši bezpečnost. Jistě, na tom něco je. Ale je potřeba to promyslet z více stran a klást si různé otázky. Není daň za tuto bezpečnost příliš vysoká? Je všudypřítomné fízlování tou nejšťastnější variantou, jak snižovat kriminalitu? Neměli bychom místo společnosti permanentního podezřívání a kontroly vytvářet harmonickou společnost, ve které klesá kriminalita s tím, jak se lidé přirozeně stávají lepšími? A opravdu věříme, že nějaká kamera zastaví někoho, kdo chce spáchat opravdu promyšlený protisystémový čin?


Když o tomto problému mluvím s lidmi, setkávám se s názorem „Mě ty kamery nevadí, já se na ulicích chovám slušně". Na první pohled je to logické a bezproblémové. Ale opět platí, že pokud se zamyslíme hlouběji, začne se tento názor rozpadat. Především si musíme uvědomit, že zatím žijeme ve společnosti, kde můžeme svobodně vyjadřovat své svobodné názory, avšak celosvětový trend vedený totalitní Čínou a „demokratickými" USA, které však v posledních osmi letech vlády prezidenta Bushe podnikají podezřele prototalitní opatření, směřuje opačným směrem. Abych mluvil konkrétně: nevím, jak vypadá aktuální vývoj, ale podle mých informací měl pražský magistrát projednávat vyhlášku, podle které by každá demonstrace musela být hlášena měsíc dopředu. Představte si například, že se provalí, že náš pan prezident je agentem Ruska (trochu fantazie!) a vy budete muset čekat měsíc, než budete moct vyjádřit svůj občanský názor. Za měsíc si na to už v dnešní době nikdo ani nevzpomene. Pokud však budete uvědomělým občanem, který cítí zodpovědnost za svět kolem sebe, pravděpodobně vyhlášku porušíte. V ten moment jsou hned kamery proti vám, Váš obličej z jejich objektivů je vzápětí porovnán s databází biometrických údajů, které jste poskytli, když jste si šli pro občanku. Druhý den stojí za dveřmi policie…


Nemám žádný recept, jak to změnit. Jen jsem se s vámi chtěl podělit o své obavy.


Přeji hodně klidu k přemýšlení!